Tips för att ta snygga bilder

Även ”amatören” kan ta riktigt snygga bilder om man använder sig av rätt teknik, här kommer några smarta tips för den som vill förbättra sitt fotande.

Hållning av kameran

Professionella fotografer är noga med att hålla kameran på ett stadigt och stabilt sätt. Ett enkelt tips även för dig som hobbyfotograferar är att hålla kameran i den vänstra handflatan och samtidigt hålla runt objektivet. Se till att tummen är placerad på vänster sida av kameran och en bra position är att låta bägge armbågar stödas in mot kroppen. Avtryckaren bör vara riktad neråt vid fotografering där man står upp för att få en naturlig och avslappnad position med armarna nära kroppen.

Objektivfilter – en viktig detalj

Tips snygga bilder

Ett fotos skärpa är viktigt för det slutliga resultatet av bilden, se därför till att ta bort så väl skylightfilter som UV-filter. Linsen ska vara ren och inte ha några dammkorn eller feta avtryck från fingrarna eftersom skärpan påverkas av smuts.

Fota rörliga motiv

Det här momentet är inte det lättaste och de flesta känner nog igen frustrationen över att få suddiga bilder när man försökt fota rörliga motiv. Anledningen till det suddiga resultatet är att exponeringstiden inte anpassats till det fartfyllda motivet, man måste därför se till att ställa in en exponeringstid som är så kort som möjligt för att kameran ska ”hinna med”. Det finns dock en del kameror som inte har den här funktionen när det kommer till exponeringstid, då kan man välja ”panorera” eller ”plats” där det första innebär att kameran följer motivet i fart och det andra att motivet rör sig mot kameran.

Stativ

Det är alltid en stor fördel att fota med stativ då det ger ett stabilt och stadigt stöd för hela kroppen och kameran. Ett stativ kan vara helt avgörande för hur suddig en bild blir och även om det finns mängder av varianter att köpa behöver man inte gå på det dyraste alternativet. Ett stativ i mellanprisklass brukar vara tillräckligt dugligt. Är man helt utan budget för inköp kan man lite fyndigt tillverka ett kamerastöd på egen hand.

Ljuset

Rätt ljus är otroligt viktigt när det kommer till att ta snygga bilder, man kan dessutom leka mycket med ljussättningen för att skapa häftiga bilder. Har man inte tillgång till professionella kameratillbehör som förbättrar ljuskvaliteten kan man alltid se till att det naturliga ljuset blir så bra som möjligt genom att anpassa fotandet utifrån solens sken. En fotografering inomhus kan exempelvis anpassas hur ljuset kommer in via fönster medan man utomhus helt enkelt får se till hur solen står. Snyggast bilder får man genom att utgå från ljuset i fotosessionen och sedan behandla i datorn efteråt.

Professionella fotografer använder sig av en så kallad reflektor för att reglera ljuset, ett smart tips som fungerar alldeles utmärkt, men till mycket billigare peng kan man använda aluminiumfolie, som viras runt ett styvare föremål lika stort som en rektangulär skärbräda.

Studera, lär och förbättra ditt fotande

Att lära av andra är alltid en bra skola, se därför till att läsa mycket om foto från konst till teknik. Köp olika typer av livsstilsmagasin för att inspireras i ditt fotande, se på ljus och kontraster i bilderna och försök lista ut hur bilderna tagits. Man kommer på så sätt även snabbt hitta sin ”egen stil” i fotandet och det gör det hela ännu roligare.

Även om man tillhör de som främst gillar själva fotandet är det viktigt att förstå sig på sin utrustning, så väl i praktiken som på det tekniska planet. Studera alla funktioner noggrant och se till att du använder dig av en kamera som passar för din typ av fotande. Det kan vara häftigt med en superdetaljerad kamera full av funktioner, men använder man inte fler än några stycken kanske det är ett onödigt köp.