Kameror och objektiv

Att investera i en bra kamera är inte ett enkelt köp, utbudet är stort och det gäller att ha en god idé om vad man är på jakt efter. Vad är bra? Vilken kamera är prisvärd? Vad behöver jag egentligen? Frågorna är många och man blir lätt förvirrad av så många modeller och märken.

Man vill ju gärna att det inte ska kosta för mycket samtidigt som kameran ska hålla länge och fungera bra. Det finns några smarta tips att tänka på när man står inför valet av en ny kamera.

Användning

Utgå alltid ifrån ditt användande och i vilka situationer du kommer bära med dig kameran. På så vis kan du snabbt sålla och ta fram ett urval av kameror som passar just dina behov. En riktigt schysst kamera kanske har ett väldigt opraktiskt fodral att bära med eller är på tok för tung för just den typ av användning du behöver.

Läs på om olika modeller

Att en kamera sägs ta bra bilder är så klart lockande, men som köpare och användare av kameran ska man alltid läsa igenom all detaljbeskrivning om kamerans funktioner och användande. Det är lätt att nappa på idén att köpa den nyaste modellen med mängder av hypade funktioner för att sedan i det praktiska användandet ställa in ”auto”. Lite som att köpa en dyr motorbåt och luffa runt i en damm. Bruksanvisningar och produktinformation är A och O för den som verkligen vill göra rätt köp och få ut så mycket som möjligt för pengarna.

Objektiv

kameror objektiv

Det är mycket som spelar in när man ska välja objektiv till sin kamera, bildvinkel är en viktig detalj man bör ta hänsyn till, vilken i sin tur bestäms av brännvidden och sensorstorleken.

Olika brännvidder ger olika resultat eftersom en kort brännvidd ger en större bildvinkel och vice versa. Det innebär att man med en så kort brännvidd som möjligt kan få med ett större område i bilden och en längre brännvidd en snävare vinkel med mindre bildomfång.

Nybörjaren inom fotografering gör, enligt mig, bäst i att investera i en vidvinkel på 15-45 mm som låter dig ta bilder med stor bildvinkel. Ju kortare själva brännvidden är desto mer distorsion och den här typen av objektiv passar utmärkt till fotografering av landskap, fartfyllda sporter, konserter och ”street-photos”.

Ett annat fördelaktigt objektiv för nybörjare är varianten ”normal” på 45-80 mm som på ett mer ”normalt sätt” motsvarar vad det verkliga ögat ser. Den här typen av objektiv passar framför allt till porträttfotografering och modesessions även om det kan användas till i stort sett det mesta inom fotande.

När det kommer till själva kameran finns det massor av spännande alternativ att välja bland oavsett man är nybörjare eller erfaren fotograf. Jag tänkte rekommendera ett par riktigt bra alternativ inom tre olika prisklasser som även funkar till nybörjaren:

Billigare:

Canon 50 mm f/1,8 (ca pris 995 SEK)

Nikon AF 50 mm/f1,8 (ca pris 1290 SEK)

Medel:

Canon EF 70-200 mm f/4L USM (ca pris 5990 SEK)

Sigma Af 24-70 mm f/2,8 HSM till Canon (ca pris 6990 SEK)

Dyrare:

Canon EF 16-35 mm f/2,8 USM II (ca pris 12890 SEK)

Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8G ED (ca pris 13990 SEK)

Man gör helt enkelt bäst i att först och främst se till sin egen budget för köpet, när man har ett närmare hum om vad man kan tänka sig lägga ut på en kamera går man in på detaljer för att hitta en lämplig modell.