Bildbehandling

BildbehandlingBildbehandling är utan tvivel ett av de viktigaste momenten i en fotografs värld utöver själva fotomomentet. Det tar en hel del tid att sitta och peta med alla bilder framför datorn, för det ska gudarna veta att det sällan handlar om ett fåtal bilder. En fotograf knäpper hundratals bilder på ett och samma motiv. Den som är en fena på bildhantering har betydligt enklare att bli färdig med bilderna och man spar oändligt med tid av att lära sig bildprogrammet utan och innan.

Det finns många olika bitar att fixa med när det kommer till bildhantering, det kan vara allt från format och storlek till ljus och kontraster. Bildhantering kan vara avgörande för hur en bild tolkas och uppfattas, därför är det också noga att man alltid har ett konkret syfte med sitt fotande för att ge bilderna sin rätta sluttouch.

Fotande utomhus

Dagens olika tider ger olika ljus, vilket i sin tur påverkar hur bilder från en fotografering blir. I arla morgonstund och lite senare på eftermiddagen brukar ljuset vara mjukt och varmt medan dagsljus ger skarpa kontraster och skuggor. Har man möjlighet att påverka tiden för fotograferingen har detta stor inverkan på resultatet och bildhanteringen efteråt blir både enklare och snabbare. Får man trotsa ljusets makt och exempelvis försöka sig på porträttfotografering utomhus i starkt solljus tar bildhanteringen mer tid och det krävs att man har koll på programmet för att dämpa starka toner och ge bilderna en mjuk ton.

Blixtfunktionen kan så klart hjälpa till en hel del under fotandet för att minska skuggor och skapa ett ljus som håller en mer jämn nivå. Då krävs det bara lite ”finslip” efteråt i datorn för att slutföra bilderna.

Fotande inomhus

Inomhus har man så klart enklare att ”rigga” en studio om det exempelvis handlar om produkt–eller porträttfotografering. Ljuset kan justeras och det går att använda sig av bakgrunder i solida färger för att skapa en bra och kameravänlig miljö. Vanligtvis går då den efterkommande bildhanteringen åt till att retuschera effekter och släta ut eventuella skarpa toner i bilden. Även inomhus kan blixten användas för att ta fram rätt känsla i en bild. De flesta systemkameror har en inbyggd funktion för blixtstyrka som passar sig utmärkt att använda inomhus.

Bildmontage

Bildbehandling sker genom ett speciellt program på datorn som är helt anpassat för den här typen av hantering av kamerabilder. Programmet innehåller en mängd funktioner som både förbättrar och förändrar en bild, vilket gör att i stort sett alla typer av branscher använder sig av bildbehandling efter en fotosession för att få ett så bra resultat som möjligt. Att skapa bildmontage är även det en enkel sak att fixa i bildbehandlingsprogram. Man tillför eller tar bort detaljer i bilden för att få fram en ny bild och budskap. Kort och gott en slags sammansättning av detaljer från olika scenarier.