Fotografera människor

Att fota människor i olika kontexter och miljöer har varit ett viktigt inslag i alla tider inom fotografering. Den här typen av fotokonst kräver en hel del planering och förberedelse när det kommer till exponering och att ge bilderna rätt känsla. Här följer några smarta tips som hjälper både fotoproffset och amatören att ta fina porträttbilder:

När på dygnet?

Det naturliga ljuset påverkar självklart fotograferingen på många sätt och det är därför viktigt att man väljer rätt tid på dygnet för att få det ljus man önskar. En inomhusstudio kan så klart anpassas med särskild belysning och professionella reglage, men handlar det om en fotografering utomhus spelar ljuset en stor roll.

Tänk på att det tidiga morgonljuset är fördelaktigt om man vill ge en varm känsla i bilden (något man ofta söker efter i porträttfotograferingar). Även det ljus eftermiddagar ger skapar samma varma ton i bilderna. Mitt på dagen står solen högt och ljuset blir därför starkt, vilket i sig skapar starka kontraster mellan skuggor och ljus. Att fota människor mitt på dagen utomhus blir därför bäst om man använder sig av blixt för att justera dessa starka kontraster.

fotografera människor

Lär känna din kamera

Att börja fippla med knappar och prova sig fram när personen i fråga står färdig och beredd för att fotas är ingen höjdare för någon av de inblandade. Se därför till att lära dig alla funktioner på din kamera så att du enkelt kan justera exponeringen under själva fotomomentet för att skapa de bästa förutsättningarna till fina porträtt.

Platsen för fotograferingen

En miljö eller plats säger mycket om den person du ska fotografera, välj därför med omsorg var denne ska fotas. Det är dock bra att tänka på att en allt för ”stökig” miljö lätt kan irritera och göra att personen som ska fotas inte längre hamnar i centrum. En lagom neutral plats är alltså den bästa lösningen, men gärna något som på ett personligt plan passar personen i fråga.

Guida personen men dirigera inte för mycket

Det gäller att kunna få den man ska fota bekväm framför kameran för att få en så ”naturlig” bild som möjligt. Prata gärna med personen och ge lite små tips här och där, men bli inte för dirigerande då det kan uppfattas som störande och personen kan lätt känna sig ”lite dum” och obekväm. Låt gärna personen se de tagna bilderna, på så sätt skapar man en mer naturlig ”lag-stämning” istället för att allt handlar om kameran vs porträttet.